052/ 505 414      0885 399 017
Евроматрак | продажба на матраци Варна


Какво е мемори пяна?



Мемори пяната е високотехнологичен материал, разработен от НАСА за американските астронавти, с цел предпазване от големите гравитационни сили, действащи върху телата по време на излитането на совалките. Името й означава буквално "пяна с памет" или "паметлива пяна". Ролята на мемори пяната е да разпредели тежестта и натискът равномерно по повърхността си.

За разлика от обикновената пяна, клетъчната структура на тази вискоеластична материя сляга и се адаптира към формата на оказващото натиск тяло. Когато натискът спре пяната бавно възвръща първоначалната си форма. Именно тази еластичност е ключът към релаксиращите свойства на мемори пяната – тя не оказва обичайното съпротивление, както прави обикновената пяна.

Голяма част от "тайната" на мемори материята се състои в температурната чувствителност – при по-ниски температури тя е по-твърда ("сгъстена"), докато при по-висока остава по-мека (по-гъвкава). Чувството, което създава тази деликатна упора на тялото, може да бъде описана приблизително като "разтопяване" или "безтегловност" – пяната поема нежно тялото, приспособява се към формата му и осигурява положение, в което то е свободно отпуснато.

Ето как вискоеластичната пяна освобождава напрежението в мускулите и ставите и ни позволява да се отпуснем изцяло.

Какво представлява съпротивлението и защо е важно?

Когато лягаме върху матрака той се огъва под тежестта ни. В този момент матрака започва да указва съпротива на нашето тяло, което значи, че го отблъсква назад и се стреми да устои на тежестта. За да може матрака да осигури удобство и да елиминира онези точки, в които се оказва най-голямо съпротивление и напрежение, материалът на матрака трябва да може да разпределя равномерно както поемането на тежестта, така и съпротивлението на материята. Само по този начин тялото ще може да се отпусне наистина пълноценно, без да се напряга поради неравномерности в повърхността на която лежи или поради непривични за анатомията ни пози.

Всичко това прави мемори пяната идеална за производство на матраци и възглавници за хора, които страдат от неудобството по време на сън и се събуждат с болки и схващания поради постоянното напрежение в мускулите във времето, в което нашето тяло и ум трябва да са напълно отпуснати и да се наслаждават на покоя.

Отсъствието на съпротивление в легнало положение има и други предимства, като например подобряването на кръвообращението, което гарантира по-добро отпускане и възстановяване от умората на тялото чрез добрия и пълноценен сън.

Без значение в каква поза спите, мемори пяната ви осигурява комфорт и ви кара да забравите за среднощното въртене в леглото поради неудобство и напрежение.

Какво представляват точковото адаптиране и точките на напрежение?

Когато лежим, определени точки на нашето тяло поемат основната част от неговата тежест, както и от съпротивлението на повърхността върху която сме легнали. Това са точките на най-голямо напрежение, които се натоварват най-много и за които е важно, да имат подходяща и удобна упора (такива са главата, врата, раменете и кръста в зоната на бъбреците). Тези ключови области са перманентно натоварвани и през деня, когато сме особено активни. натоварващи за тях са не само спорта и динамичният начин на живот, но дори продължителното стоене в седнало положение или зад волана. Ето защо е особено важно по време на сън тези зони да си отпочинат пълноценно. Обратното е равносилно на хронични схващания и болки в прешлените, ставите и т.н. Мемори пяната облекчава напрежението върху тези точки по време на сън, като така осигурява по-пълноценна почивка на тялото ни.

















КАТЕГОРИИ

Матраци ALFEMO
Матраци MAGNIFLEX
Матраци iSleep
Матраци ЕЛИТЕ
Матраци НАНИ
Матраци КЛАСИК
Tоп матраци
Детски матраци
Легла и спални
Мека мебел ТЕДИВА
Дивани ПАРАЛЕЛ
Подматрачни системи
Подматрачни основи
Аксесоари

МЕНЮ

Начало
За нас
Контакти

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Общи условия за употреба
Полезни съвети
Политика за защита на личните данни
КОНТАКТИ

ШОУРУМ, гр. Варна, бул.Ян Хунuяди 6
0885 399 017; 052/ 505 414
EVROMATRAK@MAIL.BG

РАБОТНО ВРЕМЕ 
Пн - Пт - 10:00 - 18:00
Събота - 10:00 - 17:00
Неделя - 10:00 - 17:00


2024, Всички права запазени.